woensdag 9 april 2014

Geen Stijl

dat mijn dierbare Hutkoffertje niet aan de eisen van hergebruik blijkt te voldoen.
De sluiting is gebaseerd op een haakloos knaapje en daar is niet mee te vissen.
Ik schaam mij diep en doe mijn uiterste best dit gebrek te herstellen.

Ondertussen heb ik me op De Stijl gestort, voor Designers een toonaangevende kunststroming uit het interbellum van de vorige eeuw.
Daar is als troost een nieuw spel uit voort gekomen: De Grote Stijl Puzzel, gebaseerd op het schilderij Trafalgar Square [omstreeks 1939] van Piet Mondriaan.


De Stijl een Nederlandse kunstbeweging, voortgekomen uit het  in 1917  door kunstenaar en publicist Theo van Doesburg, de zelfbenoemde oprichter, redacteur en propagandist van het tijdschrift De Stijl.


De leden van De Stijl streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijke tred hield met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. Deze hervorming bestond uit het gebruik van een minimum aan kleuren (primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs) en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving (bij voorkeur volgens het orthogonaal stelsel).
Een belangrijk en zeker het meest orthodoxe lid van deze beweging was Piet Mondriaan.


Mondriaan [1876-1944]  kreeg zijn eerste tekenlessen van zijn vader, christelijk schoolhoofd en tekenleraar, die Piet het liefst in zijn voetsporen had zien treden. Piet bleek echter meer een zoeker dan een academisch tekenaar.
Mondriaan wierp zich op alle stijlen die er in die tijd in de mode waren, maakte steeds gestyleerder landschappen en was zeer onder de indruk van het kubisme van Picasso en Braque. Mondriaan verhuisde naar Amsterdam, naar Parijs en tenslotte naar New York om alle tussenstations niet te noemen]. Zijn christelijke opvoeding moest het veld ruimen voor de theosofie.




In Parijs formuleerde hij zijn kunsttheorie die hij Neo-Plasticiteit, of Nieuwe-Beelding noemde. Schilderen naar de natuur was er echt niet meer bij. Het gaat bij Mondriaan alleen om vorm, om lijnen en vlakken. Zelfs de primaire kleuren  worden letterlijk naar de randen gedrukt. Tot hij zelfs lijnen als vlakken gaat zien. In zijn laatste werken gemaakt in New York zijn de lijnen echter weer opgebouwd uit gekleurde veelal gele blokjes. De contouren van een vorm zijn zelf vorm geworden. Het uiterste gevolg van abstractie, een vrijwel Platonische opvatting van schoonheid.

Leuk spel om te spelen [natuurlijk omdat er 36 hokjes in het speelveld zitten]:
Maak je eigen Mondriaan.

In het Haags Gemeente Museum is tot 11 mei 2014 een tentoonstelling over Mondriaan en het Kubisme te zien. Het is dit jaar Mondriaanjaar Mondriaan overleed 70 jaar geleden. De tentoonstelling beslaat de jaren 1912-1914, honderd jaar geleden dus.




















Wat een dode haas, Victory Boogie Woogie en het jaar 1986 met Stijl van doen hebben, hoop ik later te verklaren.

donderdag 9 januari 2014

De hutkoffer 2

Zonder dollen ..., valt er weinig te roeien.
Daarom neem ik -prof. Berend Bodt- het roer maar weer over.
Na mijn schijnbare vertrek met de noorderzon vanuit het westen naar het oosten,
ben ik bezuiden de waarheid geraakt om verfrist terug te keren tot de kern: handelen.

Het gaat om het materiƫle product dat JonkDesign te bieden heeft:

DE HUTKOFFER


door professor Berend Bodt ontwikkelde duurzame reisuitvoering van het educatieve programma De Derde Ronde
bestemd voor oudere kinderen en jonge jongeren die kennis willen maken met Upcyclen.


Uitgevoerd in duurzaam afgedankte boodschappentassen van de Supermarkt in diverse kleurige varianten met herkenbare logo's.
Voorzien van een stevige binnenkant vervaardigd uit 100% gerecyclede achterwanden van ikea-kasten. Met een handig hengsel van een wegwerp knaapje zonder haakje.

Deze reisuitvoering bevat alle onderdelen die ook in de standaard versie worden geleverd. [Wij vragen ons dan ook af, waarom u die nog zou willen aanschaffen, want duurder en minder duurzaam. En bovendien akelig uit de mode.]

In de ruime bovenflap treft u de volledige handleiding voor docenten en begeleiders en er is ook nog plaats voor aanvullende lesbrieven, ontwerpvellen, patronen en constructievoorbeelden.

In uitgeklapte vorm verandert de koffer in een speelbord voor de Grote Duurzaamheids Quiz die gespeeld kan worden om de deelnemers aan De Derde Ronde in de stemming te brengen daadwerkelijk met duurzaam ontwerpen aan de slag te gaan.

Middelpunt van dit spel is de kiesschijf, gebaseerd op het kompas, die richtinggevend voor het hele programma is. De acht omringende speelkaarten, gevat in overbodige CD-doosjes van afgedane muziek, symboliseren de 36 factoren van het door de professor ontwikkelde systeem voor een duurzame economie. De uitgebreide spelregels worden meegeleverd.

In de voorverkoop kunt u dit kekke koffertje
in uw bezit krijgen voor slechts € 600,- .
Bestellingen kunt u uitsluitend plaatsen via info@jonkdesign.nl




dinsdag 7 januari 2014

Social Enterprise

blijkbaar zijn er meer organisaties die zich bezighouden met een duurzame wereld
heeft het toch nut om eens naar de radio te luisteren en/of teevee te kijken
dan hadden we kunnen zien wat Social Enterprise probeert te doen
kan JonkDesign daar niet bij aanhaken?

www.social-enterprise.nl